Bij Bertha en Roelf Kloppenborg struikelen we bijna over het kleine elektrische kacheltje in de keuken. “Ja, het is nog even behelpen“, vertelt Roelf. “De levertijd van de warmtepomp duurt wat langer dan verwacht. Hopelijk is deze er in de loop van komend voorjaar. Dan zijn we helemaal van het gas af!”
Terug op stee
Als geboren Wagenborger zijn ze in 1996 naar Schildwolde verhuisd. Na zeven jaar waren ze weer terug ‘op stee’ in Wagenborgen. En dat bevalt ze prima. Het huis van Bertha en Roelf Kloppenborg is gebouwd in 2003. Ze kunnen in de omgeving heerlijk fietsen en alle vier kinderen wonen ook nog redelijk in de buurt.
De tekst gaat verder onder de foto.
Energieverbruik
De inmiddels gepensioneerde Roelf was werkzaam op de afdeling ‘Ontwikkeling en Engineering’ bij een rookgasafvoer fabrikant. Hij is geïnteresseerd in alles wat met techniek te maken heeft. Ook heeft hij altijd een nieuwsgierig oogje gehouden op het eigen energieverbruik. Zo hebben ze in het verleden hun plasma-tv toch maar ingeruild. De huidige LED-tv verbruikt een stuk minder stroom. Hij houdt al 30 jaar het energieverbruik bij.
Nieuwborgen.net
Direct bij de start had het project Nieuwborgen.net daardoor al zijn interesse. “Al was het eerste plan wat mij betreft nog wel veel te vaag”, aldus Roelf. Toch is hij daarna zelf gaan kijken of het inderdaad kan: minder gas gebruiken of misschien wel helemaal zonder gas.
De tekst gaat verder onder de foto.
Gasverbruik minimaliseren
Roelf: “Direct na de zomer van 2021 zijn we gestart. We hadden als doel om er een nul-op-de-meter* woning van te maken. Ik heb daarover allerlei bijeenkomsten bijgewoond en veel op internet opgezocht. Op basis van die informatie hebben we een stappenplan gemaakt. Het Wat-is-Wijs + advies dat we later nog van Nieuwborgen.net hebben gekregen had daar niet zoveel meer aan toe te voegen.”
Stappen
“We zijn als eerste overgestapt op inductie koken, waarbij ook de meterkast is aangepast. Vervolgens hebben we vloerverwarming gekregen. Daarna hebben we het dubbele glas vervangen door HR++ glas en hebben we onze 10 zonnepanelen uitgebreid naar 24. We hebben een stolpwoning, dus die konden we wel kwijt op het dak. Ik had berekend dat we daarmee voldoende stroom kunnen opwekken om straks ook elektrisch te gaan rijden. We houden ook nog steeds goed bij wat we opwekken en verbruiken”, vervolgt Roelf.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Warmtepomp
De laatste stap is dus de warmtepomp met een boiler van 190 liter. Roelf: “De betonplaat voor de buitenunit ligt er al. Alles is besteld, maar laat nog wat op zich wachten. Vandaar dat we het in de tussentijd even met elektrische bijverwarming doen.”
De tekst gaat verder onder de foto.
Over het waarom
Op de vraag waarom ze al deze stappen genomen hebben, is Roelf duidelijk: “Voor de portemonnee! Dat het ook goed is voor het klimaat is mooi meegenomen. Nu we met pensioen zijn, kunnen we aan de inkomstenkant niet zoveel meer veranderen. Dus ga je kijken naar de kosten. We betalen nu 10 euro per maand voor energie en dat alleen omdat de helpdesk het niet op nul euro kon zetten. Uiteindelijk bleek dat we voor zo’n 28.000 euro van het gas af konden. Doordat we verschillende vergoedingen konden stapelen (Nieuwborgen, SNN, waardedalingsregeling, ISDE en BTW-teruggave zonnepanelen) hebben we uiteindelijk maar 3.000 euro zelf hoeven betalen.”
* Een nul-op-de-meter woning is een huis dat net zoveel (of meer) energie opwekt als dat het nodig heeft.