Samen met zijn vrouw en kinderen woont Marcel Piek nu zes jaar in Wagenborgen. In die tijd heeft hij al heel wat gedaan om zijn huis energiezuiniger te maken. En dat is niet raar, want dat doet hij ook voor zijn werk.
Genoeg zonnepanelen voor drie huishoudens
Hun vrijstaande woning in Wagenborgen is al zo goed mogelijk geïsoleerd. Op de grote schuur achter het huis liggen 24 zonnepanelen. “Genoeg voor drie huishoudens”, grapt Piek. Die zonnepanelen zijn deels nodig omdat hij binnenkort wil overstappen van een cv-ketel naar een warmtepomp. “Het is een oud huis uit 1900. Om die te verwarmen hebben we een warmtepomp nodig die warmte kan leveren met een hoge temperatuur. En die gebruiken veel stroom.” Nieuwborgen.net vindt hij een goed initiatief: “We moeten af van fossiele brandstoffen. Dus overstappen op groen gas is goed. En hoe meer mensen mee doen, hoe groener het gas in de leiding wordt.”
Van financiën naar groen
Jaren terug werkte Piek nog als financieel adviseur. Via een klant kwam hij op het idee om mensen financieel te adviseren bij het besparen van energie. “In het begin ging dat nog om het maken van een financieel advies. De techniek begon mij steeds meer te interesseren. Ik verdiepte mij er in. En uiteindelijk ben ik een bedrijf begonnen dat alles doet. We geven nog steeds financieel advies. Daarnaast leveren en installeren we nu ook zelf de oplossingen om energie mee te besparen.”
‘Trias Energetica’
We vragen hem naar welke fabels hij veel in zijn werk tegen komt: “Veel mensen willen beginnen met zonnepanelen. Dat is in mijn ogen een verkeerde volgorde. Ik adviseer altijd een drie-stappen-plan, de ‘Trias Energetica’. Begin nou eerst met isoleren. Zorg dat je nog zo weinig mogelijk energie nodig hebt. Kijk dan hoe je de fossiele brandstoffen die je nog gebruikt, kunt verminderen. Dat kan bijvoorbeeld met een warmtepomp of een zonneboiler. Zo’n warmtepomp heeft elektriciteit nodig. Dus daarna ga je kijken hoeveel stroom je nodig hebt en kun je daar zonnepanelen voor plaatsen. Als je begint met zonnepanelen kun je er later achter komen dat je te weinig panelen hebt.”
Zonneboiler en warmtepomp
Een mogelijkheid om minder gas te gebruiken is het plaatsen van een zonneboiler (zie foto): “Die kun je gebruiken voor warm water uit de kraan en douche. Maar je kunt deze ook ter ondersteuning van de cv-installatie zelf inzetten. Met twee zonnecollectoren, die ongeveer 10 m2 ruimte in beslag nemen, bespaar je zo’n 800 m3 per jaar aan gas. Die collectoren kosten samen ongeveer 5.000 euro. Daar gaat de subsidie nog vanaf. Dat heb je dan in ongeveer vijf jaar terugverdiend.” Een andere mogelijkheid is om over te stappen op een warmtepomp. Piek vindt het onterecht dat warmtepompen een slechte naam hebben: “Teveel lawaai betekent dat er niet goed naar de situatie is gekeken bij het plaatsen. Blijft het te koud in huis? Dan komt dat doordat er niet goed geïsoleerd is of het verkeerde type gebruikt is.”
Ieder huis kun je energiezuinig maken
We vragen Piek tot slot naar een advies voor bewoners van Nieuwolda en Wagenborgen: “Ieder huis kun je energiezuinig maken. Maar het is wel altijd maatwerk waar je een deskundige bij nodig hebt.”