Follow up Green Make Over van november 2019

maart 30, 2020

In november 2019 heeft de woning van de familie Zoer uit Wagenborgen een ‘duurzame metamorfose’ ondergaan. Zij deden mee aan het SBS6 programma Green Make Over. De woning is comfortabeler, milieuvriendelijker en energiezuiniger gemaakt. Samen met Ronnie Zoer kijken we terug op het programma.

Gekozen worden

In het televisieprogramma krijgen huizen een duurzame ‘make over’. Doel is het energie- en waterverbruik van een woning te verminderen. Ronnie: “Toen ik de oproep zag in onze dorpskrant ‘Op de Hoogte’ dacht ik: waarom ook niet, niet geschoten is altijd mis. Ik ben wel bijna een weekend bezig geweest om alle formulieren voor de aanmelding in te vullen. We hoorden later dat er vanuit Nieuwolda en Wagenborgen bijna 200 aanmeldingen waren.”

De familie Zoer werd uit alle aanmeldingen uitgekozen om mee te doen. “Daar speelt een aantal zaken mee. Ons huis is een jaren ‘70 huis, dus daar viel ook wel wat aan te verbeteren. Daarnaast zijn we geen standaard gezin. In de aanmelding heb ik aangegeven dat een goed binnenklimaat voor onze gehandicapte dochter Danique zeer wenselijk is. Daardoor hebben we misschien een gevoelige snaar geraakt bij de selectiecommissie”, zegt Ronnie.

Besparen op gas: isoleren, isoleren en nog eens isoleren

Isoleren is een goede methode om gas te besparen. En het maakt een huis vaak meer comfortabel om in te leven. “We hebben het huis daarom zelf al deels geïsoleerd. Zo zat in alle kozijnen al dubbel glas (HR++) en was er al vloerisolatie aangebracht. Maar er was meer mogelijk. Tijdens de opnamen is spouwmuurisolatie aangebracht. Dat kan volgens deskundigen tot 25% besparing opleveren. Ook is de kruipruimte verder geïsoleerd door extra isolerende thermokussens aan te brengen. En er is op de grond in de kruipruimte een dampwerend zeil gelegd. Dat helpt ook tegen het omhoogkomend grondwater. In het najaar pomp ik altijd het grondwater weg voordat het kouder wordt.”

Meer aanpassingen

Naast deze grote aanpassingen, zijn er ook wat kleinere aanpassingen in de woning gedaan. De ventilatieroosters zijn vervangen. En onder de radiatoren zitten ventilatoren om een ruimte sneller op temperatuur te krijgen. Ook is het bad geïsoleerd en heeft het gezin een inductiekookplaat gekregen. Ronnie: “De nieuwe roosters schelen met de trek. Ze sluiten nu beter. De radiator ventilatoren helpen wel. Ze zitten wel in het zicht met al die kabels, al hebben we er radiatorbekleding voor. Het koken op inductie was ook even wennen. Gas is toch makkelijker te regelen. Maar het scheelt toch weer gas. En daar doen we het voor!” Vooral de warmteposter die in de kamer van dochter Danique is opgehangen bevalt heel goed. Dit is een oprolbare poster die werkt op basis van infrarood warmte. “We hebben een aantal van die posters gekregen. Ook dochter Fleur heeft er één op haar kamer. Ze zijn snel warm en het is een prettige warmte. Vooral voor Danique is dit fijn. Elke keer als ze in bad gaat, doen we hem even aan als ze uit bad komt en ze ligt op bed dan straalt de warmte van deze poster direct op haar lichaam. Ook kun je deze poster gebruiken op een slaapkamer boven of naast het bureau van bijvoorbeeld studerende kinderen. Dan blijven ze lekker warm”, zo vertelt Ronnie.

De eindafrekening

En dan de hamvraag: wat hebben al deze maatregelen opgeleverd? Hoeveel gas heeft de familie Zoer ermee bespaard? Ronnie: “We hebben de eindafrekening in juli ontvangen. Nu – een half jaar na de opnames – hebben we al ruim 450 kuub gas bespaard. Per jaar komt dat dus neer op een besparing van 900 kuub. Wel hebben we iets meer stroom verbruikt. Dat komt door het koken op inductie in plaats van op gas. Dat is niet erg, want op ons dak liggen al ruim drie jaar 15 zonnepanelen. En we hebben flink teruggeleverd door de goede zomer vorig jaar. Alles bij elkaar krijgen we voor verbruiksjaar 2019-2020 bijna 700 euro terug op gas en stroom. En ons maandbedrag is met 40 euro naar beneden bijgesteld.”

Terugkijkend

Terugkijkend is Ronnie blij dat ze mee hebben gedaan en kijken ze er positief op terug: “Sowieso is het fijn dat de isolatiemaatregelen werden gesponsord. En we zijn naar een beter energielabel gegaan. Misschien zelfs wel energielabel A, dan moet de zolder ook nog geïsoleerd worden. Het is ook gewoon mooi om je huis te verduurzamen. Die kant moeten we toch op. En ik sta daar zelf ook helemaal achter. Het is fijn dat wij dat nu met zo’n programma konden realiseren.

Het was natuurlijk ook echt leuk om mee te maken. Ze doen alles samen met de bewoners. Als je start, dan ligt het script klaar. Dat krijg je vooraf en daar staat alles in beschreven. Er zijn drie dagen opnamen gemaakt en er is dus veel in geknipt. Na de montage kregen we het filmmateriaal via een link thuisgestuurd. We mochten als één van de eersten het eindresultaat zien, beoordelen, goedkeuren en terugsturen. Daarna was het wachten op de uitzending, eind november. Het is wel raar om naar jezelf te kijken op TV.”

Eurodisney

Aan het eind van de uitzending komt de droom van dochter Fleur aan de orde om naar Eurodisney te gaan. Is het gelukt om te gaan? “We waren hiervoor aan het sparen. Tijdens de kennismaking zag presentatrice Gwen Jansen onze spaarpot staan. Center Parcs Village Nature Paris, dat ook volledig duurzaam is, kwam aan het eind van de opnames met de verassing dat zij het verblijf daar betalen. We zouden er van 1 tot 8 juni zijn. Dat is vanwege de corona maatregelen niet doorgegaan. Eurodisney was tot 15 juli nog dicht. We zijn bezig met een nieuwe datum. Vanwege het corona virus en de extra kwetsbaarheid van oudste dochter Danique is nu de planning gericht op volgend voorjaar”, aldus Ronnie.

De toekomst

De familie Zoer is nog niet klaar met het verduurzamen van de woning. Ronnie: “De zolder moet nog geïsoleerd worden. En de huidige kozijnen zijn ook al weer 20 jaar oud. Misschien is het wel verstandig om die te vervangen door kunststof kozijnen met nog beter isolerend glas. Daarmee kunnen we de warmte nog beter binnen houden. Naast verduurzamen willen we ook andere dingen nog aanpakken, zoals onze keuken en douche. Dat heeft misschien niet direct iets met verduurzamen te maken, maar we houden wensen. De maatregelen die tijdens het programma zijn gedaan, hebben ons in ieder geval veel opgeleverd. We worden er ook nog steeds op aangesproken. Het was een hele leuke ervaring om een filmcrew van SBS 6 over de vloer te hebben. Kortom, we zijn blij dat we ons hebben opgegeven en uitgekozen zijn voor een aflevering van Green Make Over.”

Gerelateerde berichten

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Vanaf maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari kunnen inwoners van Nieuwolda hulp krijgen om energie te besparen. Het project Oldambt Verwarmt bezoekt in die periode het dorp. Tijdens deze Waarmteweek kunt u te weten komen welke mogelijkheden u heeft om...

Lees meer
Van spreekuur in Waarmtebus naar huisbezoek op afspraak

Van spreekuur in Waarmtebus naar huisbezoek op afspraak

Het aantal bezoekers dat tijdens het inloopspreekuur in de Waarmtebus komt, is op dit moment laag. We hebben daarom besloten geen inloopspreekuur meer te houden, maar over te stappen op een huisbezoek op afspraak.Het maken van een bezoek op afspraak is eenvoudig. U...

Lees meer