Hoe betalen we de maatregelen om gas te besparen?

juli 10, 2020
Hoe-betalen-we-de-maatregelen-om-gas-te-besparen

Als Nieuwborgen.net willen we overstappen van aardgas op groen gas. Ook willen we zoveel mogelijk gas besparen. Dat laatste kan door uw woning aan te passen, bijvoorbeeld door te isoleren. Die aanpassingen kosten geld. In dit artikel gaan we daar wat dieper op in. Ook wijzen wij u op de mogelijkheid om deel te nemen aan een onderzoek hierover. De resultaten van dit onderzoek zijn ook voor Nieuwborgen.net interessant.

Maatregelen om gas te besparen

Er zijn veel verschillende manieren waarop u gas kunt besparen in uw woning. Dat kunnen kleine maatregelen zijn zoals het dichten van kieren. Of grotere maatregelen, zoals het isoleren van uw vloer, dak of muren. Via een zogenaamde woningscan kijken we welke maatregelen bij u mogelijk zijn. Of u deze maatregelen dan neemt, is natuurlijk helemaal uw keuze. U mag meedoen, maar het hoeft niet. Deelname is vrijwillig.

Subsidies

De oplossingen die u kiest, kosten geld. De kleine oplossingen kosten niet zoveel, de grote oplossingen zijn duurder. Nieuwborgen.net heeft van het Rijk geld gekregen om een deel van deze maatregelen te betalen. We onderzoeken op dit moment hoe we dit geld het beste kunnen besteden. Dit doen we samen met de bewonersgroep. Daarna leggen we onze ideeën voor aan alle inwoners van Nieuwolda en Wagenborgen. Naast het geld dat we van het Rijk hebben gekregen, zijn er ook landelijke subsidies voor woningeigenaren zoals het SEEH. Ook daarmee kunnen een deel van de kosten worden betaald. De kosten die dan nog overblijven, zijn voor uw eigen rekening. Wij willen dat die kosten voor u ‘woonlastenneutraal’ zijn. Maar wat betekent dat?

Woonlastenneutraal

Door gas te besparen, bespaart u ook op uw energierekening. Maar u moet vaak wel eerst geld investeren om uw huis zuiniger te maken. Die investering kunt u betalen van uw eigen geld of bijvoorbeeld met een lening. Wij willen dat de besparing op uw gasrekening minstens even groot is als de kosten die u betaalt. Dat noemen we woonlastenneutraal. U mag er dus niet op achteruit gaan in uw portemonnee. Liever nog hebben we dat u erop vooruit gaat; dus dat de besparing op uw gasrekening uiteindelijk hoger is dan uw investering in gasbesparende maatregelen.

Warmtefonds

Het Rijk wil woningeigenaren helpen om geld te besparen op energie. Daarom is er een speciaal fonds opgericht, het Warmtefonds. Bij dit fonds kunnen woningeigenaren een lening krijgen tegen lage rente. Ook kijkt het Rijk nog naar andere manieren om woningeigenaren te helpen bij deze kosten.

Onderzoek TNO

Welke financiële oplossingen voor het betalen van energiebesparende maatregelen vindt u aantrekkelijk? Onderzoeksbureau TNO heeft een vragenlijst gemaakt om dit te onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek zijn ook voor Nieuwborgen.net interessant. Als we weten hoe u hierover denkt, dan kunnen wij ook beter aan uw wensen voldoen. TNO heeft ons gevraagd om de vragenlijst bij u onder de aandacht te brengen. Daar werken we graag aan mee.

Wilt u meewerken aan dit onderzoek? U kunt de vragenlijst op het internet invullen.

U gaat naar de vragenlijst via de volgende link:

https://xs.motivaction.nl/onderzoek/TNO-P3

Het invullen duurt ongeveer 15 minuten. TNO kan niet zien wie de vragenlijst invult. Uw privacy is beschermd. U kunt de vragenlijst invullen tot 1 augustus 2020.

Wat gebeurt er met uw resultaten?

TNO deelt de resultaten met een aantal organisaties. Deze houden zich bezig met het energiezuiniger maken van woningen of met de geldzaken daaromheen. Denk daarbij aan gemeenten, maar ook aan financiële organisaties. Zij kunnen zo (de communicatie over) verschillende vormen van lenen verbeteren. Natuurlijk kunt u als deelnemer de resultaten van dit onderzoek ook bekijken. Deze vindt u eind februari 2021 op de website www.energy.nl. U krijgt geen verkooppraatjes of advertenties van financiële aanbieders of anderen.

Vragen?

Heeft u vragen over dit onderzoek? Stuur dan een e-mail naar Laurie Hermans via laurie.hermans@tno.nl. Zij is projectleider van het onderzoek “Perceptie van financieringsconstructies” bij TNO.

Gerelateerde berichten

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Vanaf maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari kunnen inwoners van Nieuwolda hulp krijgen om energie te besparen. Het project Oldambt Verwarmt bezoekt in die periode het dorp. Tijdens deze Waarmteweek kunt u te weten komen welke mogelijkheden u heeft om...

Lees meer
Van spreekuur in Waarmtebus naar huisbezoek op afspraak

Van spreekuur in Waarmtebus naar huisbezoek op afspraak

Het aantal bezoekers dat tijdens het inloopspreekuur in de Waarmtebus komt, is op dit moment laag. We hebben daarom besloten geen inloopspreekuur meer te houden, maar over te stappen op een huisbezoek op afspraak.Het maken van een bezoek op afspraak is eenvoudig. U...

Lees meer