Resultaten bewonersbijeenkomsten nieuwborgen.net

februari 18, 2020

Onder welke voorwaarden kunnen de dorpen Nieuwolda en Wagenborgen overschakelen van aardgas op groen gas? Daarover gingen inwoners uit beide dorpen op 14 en 26 november 2019 met elkaar in gesprek. De belangstelling was groot. In totaal woonden zo’n 350 inwoners de avonden bij.

Tijdens beide avonden gaven inwoners aan welke kansen zij zien, welke voorwaarden zij stellen en welke zorgen zij hebben bij het idee om over te schakelen naar groen gas.

Het mag niet meer kosten

De aanwezige inwoners gaven de planmakers duidelijke voorwaarden mee: het mag niet meer kosten voor de bewoners (liever minder) dan het nu kost. En er moet een garantie zijn dat er altijd net zoveel gas naar de woningen stroomt als de bewoners nodig hebben. Zij zien als belangrijkste kans het onafhankelijk worden van aardgas. Ze maken zich tegelijkertijd wel zorgen dat de dorpen vervolgens afhankelijk worden van één lokale biovergister die het groene gas maakt.

Nog veel vragen

De inwoners hadden tijdens de bewonersavonden uiteraard nog veel vragen over het project, zoals: wat is groen gas eigenlijk, waarom is het duurzaam, hoe werkt een biovergister en welke garantie is er dat het gas ook in de toekomst leverbaar is? Deze en andere vragen zijn tijdens de avonden al zoveel mogelijk beantwoord. Op de deze website kunt u veel van deze vragen én de bijbehorende antwoorden vinden op de pagina Vraag & Antwoord.

Conclusie

Beide avonden hebben in ieder geval één duidelijke conclusie opgeleverd: er is weliswaar groen licht voor het verder ontwikkelen van het plan, maar dan moeten bewoners er voldoende bij worden betrokken. Veel bewoners hebben grote belangstelling voor het onderwerp en geven aan dat ze het project, in meerdere gevallen kritisch, op de voet zullen volgen. Ook de vele artikelen die in de afgelopen weken verschenen in Op de Hoogte – de weekkrant van Wagenborgen – geven de grote interesse en inzet van inwoners weer. Al deze inbreng is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de plannen.

Vervolg

Nieuwborgen.net gaat samen met inwoners en hun inbreng aan de slag met het verder ontwikkelen van het plan. In dit plan nemen we, naast de omschakeling naar groen gas, ook de verduurzaming van woningen mee. De gemeenten Delfzijl en Oldambt hebben hiervoor samen een subsidie van ongeveer 4,7 miljoen euro gekregen.
De resultaten van beide bewonersavonden zijn weergegeven op een ‘praatplaat’. Het verslag van de bewonersavonden kunt u bovendien nalezen op deze website. Wilt u meedenken? Neem dan contact met ons op.

Over groen gas

Groen gas komt uit duurzame hernieuwbare bronnen. De lokale biovergister in Nieuwolda maakt groen gas uit onder andere afval uit de voedingsindustrie, graanresten, cacaodopjes, koffiedik, vloeibare mest en kippenmest. Dit groene gas is op dezelfde manier te gebruiken als aardgas. Door groen gas te gebruiken in plaats van aardgas, komen er minder stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu.

Gerelateerde berichten

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Waarmteweek van Oldambt Verwarmt in Nieuwolda

Vanaf maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari kunnen inwoners van Nieuwolda hulp krijgen om energie te besparen. Het project Oldambt Verwarmt bezoekt in die periode het dorp. Tijdens deze Waarmteweek kunt u te weten komen welke mogelijkheden u heeft om...

Lees meer
Van spreekuur in Waarmtebus naar huisbezoek op afspraak

Van spreekuur in Waarmtebus naar huisbezoek op afspraak

Het aantal bezoekers dat tijdens het inloopspreekuur in de Waarmtebus komt, is op dit moment laag. We hebben daarom besloten geen inloopspreekuur meer te houden, maar over te stappen op een huisbezoek op afspraak.Het maken van een bezoek op afspraak is eenvoudig. U...

Lees meer