In de biovergister in Nieuwolda wordt groen gas gemaakt. Hoe dat precies in z’n werk gaat, leest u in het artikel ‘Hoe maak je groen gas?’ In dit artikel leest u wat de belangrijkste ingrediënten zijn voor het maken van groen gas.
Reststoffen
In de landbouw blijft er, naast de landbouwproducten zelf, altijd wel wat over wat de boer niet kan gebruiken. Bij fabrieken die allerlei soorten voedsel maken, blijft er ook afval over. Het is zonde om deze zogenaamde reststoffen zomaar weg te gooien. Ze hebben nog volop nut. Zo kan een biovergister er bijvoorbeeld groen gas van maken.
De biovergister in Nieuwolda gebruikt bijvoorbeeld reststoffen uit de voedingsindustrie, graanresten, cacaodopjes en koffiedik. De vergister maakt trouwens alleen gebruik van goedgekeurde reststoffen of afgekeurde voedingsmiddelen. Welke reststoffen dat zijn, kunt u hier lezen.
Mest
Naast deze reststoffen gebruikt de biovergister in Nieuwolda ook mest. Het gaat hierbij om zowel vloeibare varkensmest als vaste kippenmest. De mest is voornamelijk afkomstig van veeboeren uit Noord-Nederland. Ook mest is nuttig afval om groen gas van te maken.
Geen hout
Naast reststoffen en mest kan de biovergister ook groente-, fruit- en tuinafval vergisten. Samen worden al deze stoffen ook wel eens ‘biomassa’ genoemd. Dat kan verwarrend zijn omdat bij biomassa snel wordt gedacht aan hout. Hout wordt verbrand in een biomassacentrale, waarbij rook vrijkomt. Dat is bij een biovergister niet het geval. In de biovergister gaat geen hout. Er worden dus geen bomen gekapt om groen gas te maken. En er is geen verbranding en rook.
Digestaat
Het maken van groen gas is dus een prachtige manier om zo goed mogelijk gebruik te maken van de reststoffen en afvalstromen die er toch al zijn. Na het vergistingsproces blijft er ook afval over. Dit noemen we ‘digestaat’ en dat is een goede meststof voor de landbouw, waarmee het cirkeltje weer rond is!